ČOKOLÁDA
Kde se vzala?
Vznik čokolády je zahalen tajemstvím. Jisté je, že si na ní pochutnávali už v předkolumbovské Americe. Cocahuatl starých Mayů a Toltéků a xocoatl Aztéků se z původního nápoje , podávaného pouze indiánské šlechtě a kněžím, stala pochoutkou známou dnes po celém světě. Z Evropanů ji poprvé uviděl a ochutnal Kryštof Kolumbus v roce 1502, při své čtvrté cestě na ostrově Guanaja, kde kakaové boby byly tenkrát dokonce platidlem. Hernando Cortéz ji v roce 1509 přivezl do Španělska. Z původní indiánské receptury, ve které nechyběla paprika, chilli, skořice a pižmo, Španělé vynechali koření a přidali med, vodu z pomerančových květů, anýz, oříšky a mandle a naše známá čokoláda byla na světě. Postupně ji zjemňovali přidáváním skořice, hřebíčku, madeirského vína či vaječného žloutku.
Jednu z nejkvalitnějších čokolád na světě dělá francouzská firma Valrhona, s jejímiž produkty pracují i šéfkuchaři Mollica a Faletans. Má vlastní kakaové plantáže v Ghaně, Pobřeží slonoviny, Brazílii, Indonésii, Kamerunu a Malajsii v těch nejlepších polohách a z nich vozí nejaromatičtější kakaové boby ke zpracování.
Na plantážích se v podstatě pěstují jenom tři odrůdy kakaovníku. Forastero, což je něco podobného jako káva Robusta, jemná Criollo a kříženec obou Trinitario. Pouze z jednoho ze tří stovek květů se na kmeni kakaovníku vytvoří lusk skrývající kakaové boby. Ty se sbírají po celý rok. Po vyloupání z lusku se kakaové boby praží při teplotě od
V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády – zrodila se mléčná čokoláda.
Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.
Tajemná moc čokolády
Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá – nejen pro duši.
Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.
Čokoláda podněcuje dobrou náladu
Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.
Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.
Čokoláda pro jemnou pokožku
Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.
Čokoláda se během svého vývoje stala součástí našich jídelníčků a snad každý z nás se s ní v jedné z jejích podob setkal. Ať už o ní přemýšlíme jako o výživné, zdraví prospívající, nebo jako o nebezpečném lákadle a zdroji nepotřebných kalorií, nemusíme se cítit provinile, když si tu a tam ochutnáme malý, luxusní čtvereček, který si necháme rozpustit na jazyku a pocítíme sametově hebkou, sladkou chuť jejího aroma, které nám proběhne po celém těle.
Komentáře
Přehled komentářů
jedli ste neprazené, kakaové boby z ktorých sa vyraba čokoláda? to je mňamka :)
Vojta - mňam...
Miluji čokoládu,obzvlášť hořkou.
www.geniuss.estranky.cz
Vojta - mňam...
Miluji čokoládu,obzvlášť hořkou.
www.geniuss.estranky.cz
levhart - čokoláda zabíjí jo?
heh, pokud čokoláda zabíjí, tak už sem mrtvá. mám tím pádem té drogy za svůj krátký život v těle víc než dostatek, tak jak je možné, že doprčic pořád netloustnu? nejde to a nejde :) kdo věří takovéhle blbosti, ten nemá mezi racionálními lidmi co dělat.
David - Mňam
Ty fotky jsou opravdu inspirujici :) Proste musim jit do obchodu!
Romana - čokoládu miluju
nepřečetla jsem sice nic ale jenom vidím tyhle obrázky sbíhají se my sliny honem pryč
Paty - Nevadííí
I kdyby tak co .. Jeden z mála příjemnejch způsobů smrti .. Přečokoládovat se .. já jdu do toho :D
sha - vetsi hovadinu sem neslysela
ze zabiji??:D:D:D:D Týna frajeri co ;);) co sou teda zhovadely kecy!!
Jajka.B - Petře
Věř tomu čemu věřit chceš a tomu co si myslíš, že je správné a jednoznačné.
petr - cože?
Tak co je vlastně pravda?Jeden říka to a druhý zase tamto.Tak čemu mám věřit?
kylie - neskodna droga
pochybuju ze nikdo nebude jist cokoladu protoze ji vsichni berou jako nejbajecnejsi pochutinu.........
Sára - PRAVDA!!! přečtěte si to, please
Ježiš co to čteš?? To vůbec nečti takový kydy,bo seš v nějaký sektě??!! Lidi fakt nemagořte,neblbněte... Čokoláda zabíjíí,jééé se počůrám smíchy..
Týna - PRAVDA!!! přečtěte si to, please
!!! ČOKOLÁDA ZABÍJÍ !!!
Vědci v Americe zjistili, že 1 tabulka čokolády je jako 1 cigareta. Nejezte čokoládu!!! V čokoládě od 50% je zvláštní droga, která pomalu, ale jistě ničí tělo člověka. Člověk nabere kila a pak se mu do těla dostane zvláštní bacil, který napadá orgány a ničí životně důležité orgány. Dokroři na nic nepřijdou, dokud člověk nezemře!!! Je sice pravda, že je v malém množství zdravá, ale jak se pozná to malé množství???!!! čokoláda se jí v obrovském množství!!! Nejezte jí, prosím.
Robbie Williams tloustne – je závislý na čokoládě!!! A spousta lidí v Č.R. je na čokoládě závislá! Milujete čokoládu? V tom případě by jste si měli zamilovat smrt!!! Jak dlouho ještě bude čokoláda zabíjet?!
!!! ČOKOLÁDA ZABÍJÍ !!!
P.S.pošli toto poselství dál, ať se zbavíme nového zabijáka-ČOKOLÁDY.
zdroj:Američtí vědci
joli - kakaové boby