Jdi na obsah Jdi na menu

ČOKOLÁDA

Obrazek

Kde se vzala?


Vznik čokolády je zahalen tajemstvím. Jisté je, že si na ní pochutnávali už v předkolumbovské Americe. Cocahuatl starých Mayů a Toltéků a xocoatl Aztéků se z původního  nápoje  , podávaného pouze indiánské šlechtě a kněžím, stala pochoutkou známou dnes po celém světě. Z Evropanů ji poprvé uviděl a ochutnal Kryštof Kolumbus v roce 1502, při své čtvrté cestě na ostrově Guanaja, kde kakaové boby byly tenkrát dokonce platidlem. Hernando Cortéz ji v roce 1509 přivezl do Španělska. Z původní indiánské receptury, ve které nechyběla paprika, chilli, skořice a pižmo, Španělé vynechali koření a přidali med, vodu z pomerančových květů, anýz, oříšky a mandle a naše známá čokoláda byla na světě. Postupně ji zjemňovali přidáváním skořice, hřebíčku, madeirského  vína  či vaječného žloutku.

Obrazek

Jednu z nejkvalitnějších čokolád na světě dělá francouzská firma Valrhona, s jejímiž produkty pracují i  šéfkuchaři  Mollica a Faletans. Má vlastní kakaové plantáže v Ghaně, Pobřeží slonoviny, Brazílii, Indonésii, Kamerunu a Malajsii v těch nejlepších polohách a z nich vozí nejaromatičtější kakaové boby ke zpracování.

Obrazek

Na plantážích se v podstatě pěstují jenom tři odrůdy kakaovníku. Forastero, což je něco podobného jako káva Robusta, jemná Criollo a kříženec obou Trinitario. Pouze z jednoho ze tří stovek květů se na kmeni kakaovníku vytvoří lusk skrývající kakaové boby. Ty se sbírají po celý rok. Po vyloupání z lusku se kakaové boby praží při teplotě od 120 °C do 140 °C podle původu a typu. Potom se odstraní skořápky a jádro se rozdrtí na tzv. grué. To se dále mele na jemnou pastu, do které se přidávají přísady jako cukr,  mléko  , vanilka atd. Směs se rozmixuje a vlije do forem. Potom přijde takový Vito a Arnaud a připraví z čokolády dokonalý chuťový koncert.

Obrazek

V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády – zrodila se mléčná čokoláda.

 

Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.

Obrazek

 

Tajemná moc čokolády

 

Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá – nejen pro duši.

 

Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.

 

Čokoláda podněcuje dobrou náladu

 

Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.

 

Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.

 

Čokoláda pro jemnou pokožku

Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.

Obrazek

Čokoláda se během svého vývoje stala součástí našich jídelníčků a snad každý z nás se s ní v jedné z jejích podob setkal. Ať už o ní přemýšlíme jako o výživné, zdraví prospívající, nebo jako o nebezpečném lákadle a zdroji nepotřebných kalorií, nemusíme se cítit provinile, když si tu a tam ochutnáme malý, luxusní čtvereček, který si necháme rozpustit na jazyku a pocítíme sametově hebkou, sladkou chuť jejího aroma, které nám proběhne po celém těle.

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

joli - kakaové boby

15. 9. 2007 21:58

jedli ste neprazené, kakaové boby z ktorých sa vyraba čokoláda? to je mňamka :)

Vojta - mňam...

22. 8. 2007 11:32

Miluji čokoládu,obzvlášť hořkou.
www.geniuss.estranky.cz

Vojta - mňam...

22. 8. 2007 11:32

Miluji čokoládu,obzvlášť hořkou.
www.geniuss.estranky.cz

levhart - čokoláda zabíjí jo?

7. 8. 2007 23:01

heh, pokud čokoláda zabíjí, tak už sem mrtvá. mám tím pádem té drogy za svůj krátký život v těle víc než dostatek, tak jak je možné, že doprčic pořád netloustnu? nejde to a nejde :) kdo věří takovéhle blbosti, ten nemá mezi racionálními lidmi co dělat.

Trtek Martin - O čokoladě

23. 2. 2007 11:05

No ja to nežeru

David - Mňam

8. 2. 2007 11:30

Ty fotky jsou opravdu inspirujici :) Proste musim jit do obchodu!

Romana - čokoládu miluju

6. 2. 2007 17:00

nepřečetla jsem sice nic ale jenom vidím tyhle obrázky sbíhají se my sliny honem pryč

Paty - Nevadííí

27. 1. 2007 20:12

I kdyby tak co .. Jeden z mála příjemnejch způsobů smrti .. Přečokoládovat se .. já jdu do toho :D

sha - vetsi hovadinu sem neslysela

11. 1. 2007 18:40

ze zabiji??:D:D:D:D Týna frajeri co ;);) co sou teda zhovadely kecy!!

Jajka.B - Petře

10. 12. 2006 20:59

Věř tomu čemu věřit chceš a tomu co si myslíš, že je správné a jednoznačné.

petr - cože?

10. 12. 2006 19:48

Tak co je vlastně pravda?Jeden říka to a druhý zase tamto.Tak čemu mám věřit?

kylie - neskodna droga

25. 11. 2006 15:51

pochybuju ze nikdo nebude jist cokoladu protoze ji vsichni berou jako nejbajecnejsi pochutinu.........

Sára - PRAVDA!!! přečtěte si to, please

11. 11. 2006 18:31

Ježiš co to čteš?? To vůbec nečti takový kydy,bo seš v nějaký sektě??!! Lidi fakt nemagořte,neblbněte... Čokoláda zabíjíí,jééé se počůrám smíchy..

Týna - PRAVDA!!! přečtěte si to, please

4. 11. 2006 22:33

!!! ČOKOLÁDA ZABÍJÍ !!!
Vědci v Americe zjistili, že 1 tabulka čokolády je jako 1 cigareta. Nejezte čokoládu!!! V čokoládě od 50% je zvláštní droga, která pomalu, ale jistě ničí tělo člověka. Člověk nabere kila a pak se mu do těla dostane zvláštní bacil, který napadá orgány a ničí životně důležité orgány. Dokroři na nic nepřijdou, dokud člověk nezemře!!! Je sice pravda, že je v malém množství zdravá, ale jak se pozná to malé množství???!!! čokoláda se jí v obrovském množství!!! Nejezte jí, prosím.
Robbie Williams tloustne – je závislý na čokoládě!!! A spousta lidí v Č.R. je na čokoládě závislá! Milujete čokoládu? V tom případě by jste si měli zamilovat smrt!!! Jak dlouho ještě bude čokoláda zabíjet?!
!!! ČOKOLÁDA ZABÍJÍ !!!
P.S.pošli toto poselství dál, ať se zbavíme nového zabijáka-ČOKOLÁDY.
zdroj:Američtí vědci

Ladushe - Hm...

10. 10. 2006 17:03

Hm...je to zajímavé:)