ČOKOLÁDA
Kde se vzala?
Vznik čokolády je zahalen tajemstvím. Jisté je, že si na ní pochutnávali už v předkolumbovské Americe. Cocahuatl starých Mayů a Toltéků a xocoatl Aztéků se z původního nápoje , podávaného pouze indiánské šlechtě a kněžím, stala pochoutkou známou dnes po celém světě. Z Evropanů ji poprvé uviděl a ochutnal Kryštof Kolumbus v roce 1502, při své čtvrté cestě na ostrově Guanaja, kde kakaové boby byly tenkrát dokonce platidlem. Hernando Cortéz ji v roce 1509 přivezl do Španělska. Z původní indiánské receptury, ve které nechyběla paprika, chilli, skořice a pižmo, Španělé vynechali koření a přidali med, vodu z pomerančových květů, anýz, oříšky a mandle a naše známá čokoláda byla na světě. Postupně ji zjemňovali přidáváním skořice, hřebíčku, madeirského vína či vaječného žloutku.
Jednu z nejkvalitnějších čokolád na světě dělá francouzská firma Valrhona, s jejímiž produkty pracují i šéfkuchaři Mollica a Faletans. Má vlastní kakaové plantáže v Ghaně, Pobřeží slonoviny, Brazílii, Indonésii, Kamerunu a Malajsii v těch nejlepších polohách a z nich vozí nejaromatičtější kakaové boby ke zpracování.
Na plantážích se v podstatě pěstují jenom tři odrůdy kakaovníku. Forastero, což je něco podobného jako káva Robusta, jemná Criollo a kříženec obou Trinitario. Pouze z jednoho ze tří stovek květů se na kmeni kakaovníku vytvoří lusk skrývající kakaové boby. Ty se sbírají po celý rok. Po vyloupání z lusku se kakaové boby praží při teplotě od
V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády – zrodila se mléčná čokoláda.
Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.
Tajemná moc čokolády
Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá – nejen pro duši.
Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.
Čokoláda podněcuje dobrou náladu
Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.
Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.
Čokoláda pro jemnou pokožku
Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.
Čokoláda se během svého vývoje stala součástí našich jídelníčků a snad každý z nás se s ní v jedné z jejích podob setkal. Ať už o ní přemýšlíme jako o výživné, zdraví prospívající, nebo jako o nebezpečném lákadle a zdroji nepotřebných kalorií, nemusíme se cítit provinile, když si tu a tam ochutnáme malý, luxusní čtvereček, který si necháme rozpustit na jazyku a pocítíme sametově hebkou, sladkou chuť jejího aroma, které nám proběhne po celém těle.
Komentáře
Přehled komentářů
cialis 20mg canada https://asciled.com/ pay cialis with paypal
LhdvSaigh - walmart pharmacy hours today dgsbvfdAuthegelvjoh
10 mg cialis https://asciled.com/ bootleg cialis
zatracené svině- - i s vašimi sračkami na tělo
si naser a máš to za jedny prachy,stejně se sebou víc nesesmolíš,debile a provokatére.
David - čoko
Miluju čokoládu. Je ze mě závislák!
http://greenkitty.mypage.cz/
Iveta - Čokoláda na tělo
Ahoj. Zde je možné zakoupit produkt s názvem čokoláda na tělo. Máte s tím někdo nějakou zkušenost? :) Vypadá to zajímavě.
http://www.gumo.cz/SHIATSU-Body-painting--cokolada-pro-malovani-na-telo,397.html
Zuzana - čokoláda
ja mam rada slatke í čokoládu toje vyborna a taky se mí s pílip po čokoladě í bonboněry mAM STRASNĚ RADA NEJRAČÍ BYCH TO VŠECHNO OBCHODĚ VYBRAKOVALA TY REGALY SČOKOLADAMA TO BYCH SÍ DALA DO TĚLA zuZANA
simonakratka - Pro milovníky čokolády jako jsem já
Ahoj, jestli jste stejní milovníci čokolády jako jsem já, tak se s vámi musím podělit o úžasný zážitek - jako narozeninový dárek jsem dostala od přítele čokoládovou masáž a zábal a absolutně si to nemůžu vynachválit. Nejprve jsem měla peeling, pak mě namasírovali (ježiš to byla vůně) a následně zabalili...Opravdu úžasné, určitě nemusím říkat, že jsem to zakončila tabulkou jedné mléčné:-D Kdyby to někoho nalákalo, tak nabídka je třeba na www.zlutaraketa.cz..Mějte se!
Didlinka06 - www.didlinka06.blog.cz
Ahojky u mě na blogu je 2.bleskowka tak se zapoj jestli chces můžes dostat diplomek! Mimochodem hezu blog pa
Zanulka - www.zanulka.blog.cz
Ahojky mam na blogu 4. bleskowku tak se zapoj. Papa Žanulka
PS: srry za reklamu
Ferda - :-)
máš to tu pěkny <a href="https://jajanka.estranky.cz/">jajanko</a> :)
WebMaster - Lepší doména tvých stránek
Vaše webové stránky jsou i na lepší doméně než na www.jajanka.estranky.cz tak jsem Vám je naklonoval i na www.jajanka.tk... Nashledanou Mara.Leffler@seznam.cz
Pampeliska - ...
mas to tu pekny.. a zajimavej clanek, cokoladu miluju..:o))
http://mydlovabublina.blog.cz/
Aďulka - ...zemřu sladce...
...tolik informací o čokoládě...a co z toho je pravda a co pouhý výmysl?...tolik názoru, postřehů a snad i faktů...na jedné straně čokoláda zabíjí...na druhé je zdravá...No...nevím jak vy, ale já čokoládu miluju!!! A nehodlám to měnit! Ať už jsou všechny ty věci, co se tu dozvídám pravdivé nebo ne...Jestli opravdu zabíjí...tak to bude sladká smrt...:)
saru to je krava ja miluji kikinu - saru to je krava ja miluji kiki
sara je nej krava
vishnu - chutná ale....
Mému tělu čokoládička moc a moc chutná. Je tu ale taková překážka. V čokoládě se nachází mléko. A mě to může srdce utrhnout, když vím, jakým způsobem je nakládáno s kravičkami a s jejich děťátky. Dokonce vážně uvažuji o cestě k veganství. Nebo existují snad čokolády, které neobsahují mléko?
honza panes - jsem zamilovany
ja nejsem zamilovany do cokolady ja jsem zamylovany do sary klugerove
vera - ...
Ahoj máš opravdu moc pěkně a zajímavě vytvořený stránky. Na mích mám taky pár článků o čokoládě tak když by ses chtěla podívat http://veraangel.wz.cz
LhdvSaigh - watkins pharmacy dgsbvfdAuthegewehjr