Jdi na obsah Jdi na menu

Osud napsaný na listech

26. 1. 2007

Obrazek

Indické orákulum Naadi shastra působí dojmem, jako by stále sledovala osud každého z nás. A všichni zde najdeme svůj palmový list s poznámkami co ho čeká, odvážní se zde mohou dozvědět datum smrti. Unavení, ale spokojeni poutníci se po dlouhé cestě dostávají na terasu bílé vily ve Vaitheeswarankoil ve státě Tailnad v jižní Indii. Je tady jedna z nejzajímavějších knihoven. Nejsou v ní knihy, ale tisíce palmových listů v dřevěných obalech, na kterých jsou drobným písmem napsaný osudy lidí z celého světa, kteří nyní žijí, nebo těch, kteří se ještě nenarodili.

ObrazekMezi poutníky, kteří přišli do tajemného místa, je i český badatel nadpřirozených jevů. Chce poznat svůj osud a vysvětlit, proč každý, kdo přijde, tady najde svůj osud. Na terase se objevuje kněz se svou svitou. Představuje se jako Poosa Mudhu, vedoucí knihovny. Zve přítomné ke vstupu. Tam se začíná modlit a jeho pomocníci sypou poutníkům posvátný popel do dlani, který si musí otřít o čelo. Pak dostávají posvátný pokrm, lžící osolené rýžové kaše. Očisťující rituál končí. Pomocníci rozdávají archy bílého papíru a prosí přítomné, aby na list napsali své jméno, adresu, datum a hodinu svého narození. Posléze musí každý dát otisk prstů na papír. Pak kněz se svými pomocníky mizí ve dveřích do knihovny.

Ve Vaitheeswarankoil se nachází největší, nikoliv však jediná, posvátná knihovna v Indii. Další jsou v Madrasu, Delhi, Bangalore. Celkem je jich dvanáct. Uchovávají 80 tisíc palmových listů. Niko neví, kdy tyto zápisy vznikly, ale jejich věk s odhaduje na 2500 let. Indové tyto odkazy nazývají shastra, tedy „předpovědi pro hledající“, a za jejich autory pokládají sedm mudrců, mezi kterými byl Valmiki, tvůrce známého eposu Ramajany.

ObrazekListy čtou lektoři. Jejich práce začíná pečlivým analyzováním otisku palce podle 1008 vzorů. Každé pouzdro obsahuje nejméně 4-6 palmových listů s mikroskopickým písmem. Lektor vybírá pouzdro dle přesného otisku palce a vrací se k poutníkovi. Nejprve přečte všeobecné popisování života a pak se dostane k budoucnosti.

Každé orákulum se skládá z 15 – 20 kapitol. První popisuje celkový účel života, vztah k rodičům, sourozencům, povolání, finanční záležitosti, partnerství a manželství, popisuje také konstalaci hvězd v době narození. Hovoří o minulosti, přítomnosti a budoucnosti v různých oblastech života.

Třináctá kapitola popisuje minulé vtělení, omyly, kterých se člověk dopustil a prostředky, kterými může vše vyrovnat, aby zlepšil svou karmu, což obyčejně bývá společenská činnost, modlitba, odříkávání manter nebo putování do svatyň.

Český badatel se ze své 13. kapitoly dozvěděl, že byl v minulém životě mnichem v buddhistickém klášteře v okolí Pondicherry. Dopustil se tam trestuhodného zneužití psychické síly. Proto na něj duchovní mistryně hodila kletbu, která bude působit do té doby, než neodčiní svou vinu. Jeho život skončí v jeho 77. roce života ve stejném klášteře, ve kterém kdysi zbloudil.

Každý, kdo navštíví knihovnu, tam najde svůj list, což hraničí téměř se zázrakem. Mistrové Naadi mají na to prostou odpověď. Sedm mudrců znalo nejen desítky tisíc lidských osudů, ale předpovídalo také kdo a kdy se v knihovně objeví. Proto zapsali historii jen těch, o kterých věděli, že se v knihovně objeví.

Tajemství palmových listů vysvětluje koncepci mnohorozměrného vesmíru. Čas je prostě dalším rozměrem skutečnosti.

Ceny za nahlédnutí do palmových listů nejsou malé. Za základní se platí 50 dolarů, pak od 70 do 100 dolarů za každé další.

Obrazek

----------------------------------------------------------------------------

Poštovní adresa: Shrne Bakkiam Lodge South Car Street

                            Vaithheeswarankoil 609 117 Tamil Nadu

                             609 117 India

E-mailova adresa: sivasamee@asrisivanadi.com

Telefon: (++91) 04 364 279 460

Webové stránky: http://www.srisivanadi.com/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ADISHANTI - KNIHOVNY PALM.LISTŮ

17. 4. 2011 21:35

A TAKÉ ZJISTIL ZAJÍMAVÉ INFORMACE...

ADISHANTI - KNIHOVNY PALM.LISTŮ

17. 4. 2011 21:34

DOBRÝ DEN,I JÁ JSEM NAVŠTÍVIL KNIHOVNY PALMOVÝCH LISTŮ,PŘI MÝCH ČTYŘECH CESTÁCH JIŽNÍMI STÁTY INDIE...A NECHAL SI VYLOŽIT SVŮJ OSUD...