Jdi na obsah Jdi na menu

Mystické bohatství lámů

23. 4. 2008

Pro mnoho lidí je Tibet , tajemnou zemí, střežící po století mystické bohatství lámů, nacházející se za sněžnými hradbami naši planety. Jedním z pokladů je tibetská medicína. Byla po tisíce let chráněna národem, který žil na Velké tibetské plošině. K překladům tibetských medicínských textů do různých jazyků začalo až v průběhu 20. století.

 

Obrazek

Tibetská medicína je jedním z nejpozoruhodnějších systému přístupu k člověku. Propojuje tělo, duši i mysl člověka. V tibetské medicíně mají velký význam medové elixíry, jejichž základem je včelí med obohacen o léčivé byliny. Samotná technologie výroby pochází z prastaré medicíny národů žijících v himálajských velehorách. Jde o tzv. železnou sílu, která byla známa už ve středověku.

Spojením základní psychologie a východních nauk vznikla terapie tara rokpa, což jsou velice jednoduchá cvičení. Klíčovým bodem této terapie je rozvoj lásky nejen k sobě, ale i k okolí.

V Tibetu všichni věří, že naše mysl je pánem těla, stejně jako je vládce pánem svého království. Když se nespokojená mysl nemůže dobře starat o své tělo, dochází ke smrti. Strážcem zdraví a dlouhověkosti je mysl, která dokáže klidně ovládat tělo a vyrovnat se pokojně se všemi životními nástrahami. Protože se lámové dožívali vysokého věku, je na tomto učení zřejmě mnoho pravdy. Pochopit vnitřní část našeho těla je proto stejně důležité jako bedlivé pozorování jeho vnějšího obalu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář