Jdi na obsah Jdi na menu

Jordánské skalní město Petra

9. 7. 2007

Poklad pokladů

Na konci úzkého kaňonu stojí Pokladnice, nejznámější a nejfotografovanější chrám v jordánském skalním městě Petra. Byl vytesán, jako všechno ostatní v rozlehlém údolí, do rudého pískovce. Je 34 metrů vysoký a místní beduíni věřili, že jej vykouzlil mocný čaroděj, který do jedné z jeho váz skryl poklad. I vy se ho můžete pokusit najít, stačí vstoupit do přítmí Pokladnice a pod přísným dohledem pouštní policie stojící u vchodu se tu porozhlédnout.

Obrazek

Údolí skalního města měří několik kilometrů. V Petře ještě narazíte na spoustu hrobek, palác i amfiteátr, nic se však nevyrovná pohledu na Pokladnici. Přesto stojí za to putovat dál a objevit údolí, které proniklo do mnoha knih a stalo se kulisou tolika filmů. Například Indiana Jones zde pátral po ztracené arše úmluvy.

Království barev

Petra je jednou z nejbarevnějších hříček přírody, a jak slunce putuje po obloze, vykresluje skály do barvy čokolády, rudých jablek, koření kari či růžového lososa. Některé stěny připomínají hedvábí, na slunci z něj až přechází zrak.

Také Agathy Christie, zde umístila jeden ze svých detektivních příběhů: "krvavě rudá".Stěží jdou jednotlivé barvy, které lemují toto Království pojmenovat.

Obrazek

Město je pečlivě uschované ve skalách a jeho vznik se datuje do období mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 1. stoletím po Kristu. V té době údolí chráněné od okolního světa obsadil národ Nabatejců a vybudoval zde osmý div světa. Chrámy, hrobky i amfiteátr byly vytesány do pískovce.

V době největší slávy, v roce 62 před Kristem, zde prý žilo 30 000 lidí. Římský autor Strabo popisuje Petru jako bohaté kosmopolitní město plné krásných paláců a zahrad, nad kterými bděl osvícený král. "Odhaduji, že se nám dochovala polovina tehdejších staveb“.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Quy - Quy

20. 1. 2008 13:43

A nasla jsi tam ten poklad ? :-D :-) jestli tam byl

Nancy - :-)

5. 10. 2007 8:55

Jo, byla jsem tam a moc se mi tam líbilo... :-)
http://nancylottinger.ic.cz