Jdi na obsah Jdi na menu

Úžasní egypští léčitelé

16. 9. 2006

Obrazek

Egypští léčitelé používali i s úspěchem hypnózu. Jejich metody, velmi podobné dnešním jsou popsány na tři tisíciletí starém tzv. Ebersově papyru.Navozovali hypnózu tím, že nemocným drželi před očima oslnivě lesklý kovový disk, aby jim unavili oči a uvedli je tak do hypnotického spánku.

 Vyplývá z nich, že tehdejší léčitelé svými schopnostmi v ničem nezaostávali za současnými lékaři. Někteří kultovní metropole straoegyptského boha a dárce života Amóna. Pocházejí z období tzv. Střední říše a vznikly v letech 1525 až 1504 p.n.l. "Moderní léčebné metody se příliš neliší od těch, které byly používány našimi předky před zhruba 3500 lety."

Jednotlivé lidské činnosti mají jednotliví bohové, kteří také odpovídají za jednotlivé tělesné orgány, specializovali se již tehdy i léčitelé. Používaním rúzných zaklínadel, k nimž patřila i formule anch vedša aneb (žíj, a snaž se uzdravit), údajně pocházející od Boha lékařství Imhotepa, se snažili pacientovi vsugerovat, chuť k životu a naladit ho, aby s nimi při terapii spolupracoval. Svitky z Wesétu rovněž prokazují, že znalosti starých Egypťanů o anatomii lidského těla a také jejich chirurgické schopnosti byly daleko větší  než se dosud soudilo. Unikatní zákrok podstoupila ve stejné době i padesátiletá žena, již byl odňat poslední článek palce u nohy a nahrazen dřevěnou protézou vsazenou do kloubního lůžka a přetažen původní kůži. Jako anastetikum sloužily výpary kadidla a hašiše, které obsahují značené množství tetrahdyrocannabinolu tlumící bolest, případně k tomuto účelů užívali opium.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lenka - Léčitelé

26. 2. 2007 12:15

Egypčtí léčitelé určitě byly dobří.

míšule - Re: Léčitelé

8. 12. 2011 17:13

ano to asi jo :)

míšule - egypt

8. 12. 2011 17:12

moc pškné